Mérgező családok

Van, amikor valaki azért kér segítséget, mert szeretne jobb kapcsolatot kialakítani a környezetével, elsősorban a családjával.

A beszélgetések során feltárulnak sérelmek, hiányok, sérülések… amit legszívesebben azonnal meg akarna beszélni a családdal, akik természetesen nem értik, hogyan borulhat fel az eddigi rend.

Néha tiszteletlennek érzik a változtatni akarót, néha a hirtelen támadt szembesítés szégyent és bűntudatot okoz, aminek a fedő érzelme gyakran a düh.

Az ilyen szembesülések megrázzák az egész kapcsolatrendszert, úgy tűnhet, hogy a várva várt békesség helyett, csak rosszabbodik minden. Azt szoktam javasolni, várjunk az őszinte beszélgetéssel addig, mag ki nem alakul a probléma hozójában egyfajta empátia.

Elsősorban saját magával szemben.  Ilyenkor már tud szeretettel konfrontálódni. Van amikor hiába alakul ki az empátia, a családtagok nem mutatkoznak megértőnek, nem vállalnak felelősséget a konfliktusban, csak ítélkeznek és igyekeznek ellenállni a változásnak.

Legszívesebben lobotómiát alkalmaznának a frissen felébredt, határait már védő szerettükkel szemben. Csak ne változzon semmi. A támadások néha kegyetlenek, és összehangoltak tudnak lenni.

Ezek az ún. mérgező családok, akik csírájában fojtják el az egyén fejlődését. Itt sajnos nincs remény a későbbi egyensúly megteremtésére, az egyetlen lehetőség a nagyobb távolság, a viták elkerülése.

Ezzel sajnos az őszinte, meghitt támogató kapcsolat kialakítása meghiúsul, viszont a probléma hozó elnyeri függetlenségét és lehetősége nyílik jobb kapcsolatok kialakítására, a származási családján kívül.

További írásaim:

Miért jó a Belső Gyermek munka?

Évek óta szenvedélyem már a Belső Gyermekkel való foglalkozás, segítői munkámban nagyon szeretek ezzel a modellel dolgozni. Mivel sok félreértés és még több félrevezető információ

Mérgező családok

Van, amikor valaki azért kér segítséget, mert szeretne jobb kapcsolatot kialakítani a környezetével, elsősorban a családjával. A beszélgetések során feltárulnak sérelmek, hiányok, sérülések… amit legszívesebben

Szeretnél beszégetni?

Írj nekem és felveszem veled a kapcsolatot!